Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ξαφνικό «ραντεβού» Τουρκίας με Ισραήλ στις Βρυξέλλες

Ξαφνικό «ραντεβού» Τουρκίας με Ισραήλ στις Βρυξέλλες

Η ξαφνική συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Ισραηλινό υπουργό Εμπορίου Μπεν Ελιέζερ στις Βρυξέλλες ύστερα από ισραηλινό αίτημα και μερικές μέρες μετά τη συνάντηση που είχαν στο Τορόντο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δημιούργησε εντυπώσεις ακόμη και στην Αγκυρα.
Πρόκειται για την πρώτη σημαντική επαφή μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μετά την κορύφωση της έντασης εξαιτίας της επίθεσης των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε χθεσινή του ανακοίνωση επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση έγινε ύστερα από επιθυμία του Ελιέζερ και ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν η υφιστάμενη κατάσταση και η προοπτική στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπουράκ Οζούγκιεργιν σημείωσε επίσης ότι ο Νταβούτογλου μετέφερε στον Ελιέζερ τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Ο Οζούγκιεργιν επανέλαβε τα αιτήματα αυτά λέγοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση στο τουρκικό πλοίο, να καταβάλει αποζημίωση, να δεχθεί τη σύσταση διεθνούς επιτροπής για την επίθεση στο πλοίο και να δώσει τέλος στον αποκλεισμό της Γάζας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Ελιέζερ ήταν ο Ισραηλινός υπουργός που μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα το 2008 είχε επισκεφθεί την Τουρκία. Η επίσκεψη θεωρείται μέχρι σήμερα το μοναδικό θετικό σημείο των τουρκοϊστραηλινών σχέσεων τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι η συνάντηση με τον Νταβούτογλου ήταν κάτι που οργάνωσε ο Ελιέζερ σε συνεργασία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου.
Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μεγάλη αντίδραση από πλευράς του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χάρετζ», ο Λίμπερμαν αρνείται να απαντήσει στα τηλεφωνήματα του Νετανιάχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: