Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Να διακόψουμε την πορεία της Τουρκίας;

Η Κυβέρνηση αντέδρασε στις επικρίσεις κομμάτων για τη στάση που τήρησε στο θέμα του ανοίγματος του νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καλώντας τους επικριτές της να δηλώσουν, εάν θέση τους είναι να διακόψουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Ο Στέφανος Στεφάνου υπενθύμισε ότι γενική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι: Στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά αυτή η ενταξιακή πορεία δεν είναι αλά καρτ, ούτε λευκή επιταγή. Εξηγώντας, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι μέσα από τη συγκυρία της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, μέσα από τις ευρωπαϊκές της βλέψεις και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και συγκεκριμένα δεδομένα, μπορεί να δημιουργηθούν και κίνητρα, να εξευρεθούν μοχλοί πίεσης προς την Τουρκία, να αλλάξει στάση και να λύσουμε το Κυπριακό.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «έχει παγώσει έξι κεφάλαια τον περασμένο Δεκέμβριο και αυτό το κεφάλαιο που έχει ανοίξει δεν είναι ούτε από τα έξι που έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε από τα οκτώ που έχει παγώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτοί που λένε ότι θα έπρεπε να μην ανοίξει κανένα κεφάλαιο, και επιθυμούν να διακόψει η Κυπριακή Δημοκρατία την πορεία της Τουρκίας, να το πουν ανοικτά και όχι απλώς να λένε γιατί δεχθήκαμε να ανοίξει ένα κεφάλαιο, το οποίο δεν είναι μέσα σε αυτά που έχουμε παγώσει», τόνισε.
Ο κ. Στεφάνου υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξήγησε στους Ευρωπαίους εταίρους γιατί δεσμεύτηκαν τα έξι κεφάλαια που έχουν σχέση με το Κυπριακό, και βρήκε κατανόηση.
Η ΕΔΕΚ καταγγέλλει
Πολιτικά κόμματα, πάντως, συνεχίζουν τις επικρίσεις τους εναντίον της κυβερνητικής στάσης.
Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός χαρακτήρισε «απαράδεκτα παθητική» τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης στο άνοιγμα του κεφαλαίου «Ασφάλεια τροφίμων, Κτηνιατρικής και Φυτοϋγιειονομικής πολιτικής».
«Η παθητική αυτή στάση συγκατάθεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά απίστευτη συμπεριφορά και στάση, την οποια αδυνατούμε να κατανοήσουμε. Την καταγγέλλουμε και την παραδίδουμε στην κρίση του λαού μας», είπε. Υπενθύμισε ότι τη στιγμή που η κυπριακή κυβέρνηση συγκατατίθεται στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου, η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται την εκπλήρωση των υποχρεώσεων, απαιτεί με θρασύτητα το άνοιγμα νέων κεφαλαίων και εγείρει αίτημα για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.
Πολιτική χωρίς όραμα
Ο Γ.Γ. του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι η συγκατάθεση της κυπριακής πλευράς για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Τουρκία, «επιβεβαιώνει την πολιτική χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική και χωρίς μέλλον στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, με τις ίδιες επιλογές του Προέδρου Χριστόφια και της κυβέρνησής του.
Η Γ.Γ. του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννου Παναγιώτου χαρακτήρισε τη συναίνεση της Κύπρου, σαν «ξεπούλημα των ελάχιστων πλέον πλεονεκτημάτων που διαθέτουμε και πλήρη αφοπλισμό μας έναντι των μεθοδεύσεων της Τουρκίας και των φίλων της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: