Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Σε εκεχειρία καλεί PKK και Τουρκία ο Οτσαλάν

Μήνυμα για την παύση των εχθροπραξιών ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους Κούρδους αντάρτες απηύθυνε προς την Άγκυρα και το PKK, ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Όπως μετέδωσε το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat, μετά τον πολλαπλασιασμό των συγκρούσεων τις τελευταίες εβδομάδες ο Κούρδος ηγέτης κάλεσε τις δύο πλευρές να εξετάσουν το ενδεχόμενο εκεχειρίας.
«Τα δύο μέρη μπορούν να προχωρήσουν προς μια διαδικασία μη βίας», δήλωσε ο Οτσαλάν, ο οποίος δημοσιοποιεί τα μηνύματά του μέσω των δικηγόρων του, αφού βρίσκεται στη φυλακή από το 1999. Τόνισε επίσης ότι αν εκδηλωθεί μια τέτοια βούληση οι αντάρτες θα ανταποκριθούν.
Εξέφρασε εξάλλου την πεποίθησή του ότι ο κουρδικός λαός επιθυμεί επίσης «μια διακοπή των εχθροπραξιών», απηχώντας αιτήματα που διατυπώθηκαν πρόσφατα από κουρδικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Η ένοπλη οργάνωσή του PKK έχει εντείνει τις επιθέσεις της εναντίον των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και απειλεί να επεκτείνει τη δράση του σε όλη την Τουρκία. Από τις αρχές Ιουνίου, περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια που σχετίζονται με την κουρδική εξέγερση.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: