Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

«Αγκυρα» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και χθες από το «Τσεσμέ»

«Πολλές συμπεριφορές της Τουρκίας είναι σε ευθεία δυσαναλογία με όσα δηλώνουν η πολιτική ηγεσία και ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν», τόνισε ο Π. Μπεγλίτης

«Πικρή γεύση» άφησε ο χειρισμός από την Αθήνα της μίνι κρίσης με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ», καθώς η Αγκυρα αγνόησε επιδεικτικά τις ελληνικές προειδοποιήσεις και έστειλε και πάλι το βράδυ της Τετάρτης το σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα πριν το αποσύρει και πάλι χθες το μεσημέρι.



«Αγκυρα» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και χθες από το «Τσεσμέ»
Συγχρόνως όμως το
τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν «ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας» πέραν των χωρικών υδάτων και όλες οι περιοχές πέραν των χωρικών υδάτων (σ.σ.: που έχουν εύρος 6 ν.μ.) αποτελούν ανοιχτή θάλασσα, ενώ διαβεβαιώνει ότι το «Τσεσμέ» έκανε συνήθεις έρευνες για την αναβάθμιση χαρτών ναυσιπλοΐας (οι δραστηριότητες αυτές επιτρέπονται στα διεθνή ύδατα).

Σε μία έμμεση αλλά σαφή προειδοποίηση προς την Αθήνα (σε σχέση με τις πληροφορίες περί κατάθεσης νομοσχεδίου για πετρελαϊκές έρευνες), η τουρκική κυβέρνηση επικαλείται και πάλι το Πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976, το οποίο έθετε μορατόριουμ στις πετρελαϊκές έρευνες στο Αιγαίο μέχρις ότου επιλυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας, κείμενο το οποίο η Ελλάδα θεωρεί από τη δεκαετία του ‘80 ανενεργό.
Από την κρίση του 1987 και μετά όμως, εθιμικά πλέον οι δύο χώρες πραγματοποιούν γεωλογικές και σεισμικές έρευνες μόνον εντός των χωρικών υδάτων τους. Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του σκάφους, όπως έγινε γνωστό, ενώ είχαν προηγηθεί τα διπλωματικά διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης και η ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών που προειδοποιούσε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της, το βράδυ της Τετάρτης το «Τσεσμέ» αναχώρησε από το λιμάνι του Αίνου και κινήθηκε πάλι προς την περιοχή βορειοανατολικά της Σαμοθράκης. Εκεί παρέμεινε όλη τη νύχτα και μόνον το πρωί βγήκε εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η ελληνική πλευρά, πάντως, υποχρεώθηκε να δεχθεί τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι δεν πραγματοποιήθηκαν έρευνες αλλά μόνο εργασίες χαρτογράφησης, καθώς δεν επιχειρήθηκε από ελληνικά σκάφη να διαπιστώσουν από κοντά το τι ακριβώς εξοπλισμό πόντισε και «έσερνε» το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.
Ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζει η Αθήνα τέτοιες τουρκικές προκλήσεις είναι η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Π. Μπεγλίτη: «Κάθε τέτοιο περιστατικό είναι αντικειμενικά σοβαρό και με την αναγκαία σοβαρότητα και ψυχραιμία το διαχειριζόμαστε. Αποφεύγουμε την κλιμάκωση της έντασης που ενδεχομένως να την επιζητούσε η τουρκική πλευρά. Προσέχουμε ώστε να μην οδηγηθούμε σε γήπεδο που δεν ορίζουμε εμείς τους κανόνες».
Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι «πολλές συμπεριφορές της Τουρκίας σε στρατιωτικό επίπεδο είναι σε ευθεία δυσαναλογία και αναντιστοιχία με αυτά που δηλώνουν ρητορικά η πολιτική τουρκική ηγεσία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Ερντογάν. Δηλαδή, ανάμεσα στη θεωρία και στην πράξη υπάρχει μια μεγάλη απόσταση που οφείλει η ίδια η τουρκική πλευρά να την καλύψει με έργο και με συγκεκριμένες συμπεριφορές που θα συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες».
Και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας δήλωσε ότι «η Τουρκία με τέτοιες ενέργειες σπαταλά το απόθεμα εμπιστοσύνης που υπάρχει...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: