Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

 Iράν: Επιμένουμε στο ειρηνικό πυρηνικό μας πρόγραμμα


Την εμμονή του στις κατευθύνσεις που έχει χαράξει στο θέμα των πυρηνικών, επανέλαβε το Ιράν, με επιστολή του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μανουσέρ Μοτακί προς τις 15 χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αφορμή για την επιστολή αυτή, ήταν οι νέες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Όπως αναφέρει ο κ. Μοτακί: "Η υιοθέτηση τέτοιων αποφάσεων δεν πρόκειται να επηρεάσει την αποφασιστικότητα του Ιράν να συνεχίσει το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα , αλλά αντιθέτως ενισχύει την επιθυμία της χώρας μας να αναπτύξει την ειρηνική πυρηνική τεχνολογία".
Στην επιστολή δεν παραλείπει να κατηγορήσει τις ΗΠΑ, γράφοντας ότι κατακρίνει "την βιασύνη και την εμμονή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να υιοθετηθεί μια απόφαση άδικη και παράνομη σε βάρος του Ιράν".


Σχολιάζοντας την επιστολή, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό, δήλωσε ότι: "Η επιστολή Μοτακί δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτό που αναμένουμε από το Ιράν είναι να απαντήσει με συγκεκριμένες ενέργειες στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας. Έχουν σταλεί στο Ιράν πολύ καθαρά και σαφή μηνύματα για να δεχτεί να δεσμευτεί σε συνομιλίες για τις ευαίσθητες αυτές δραστηριότητές του".

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τη στάση της Τουρκίας και της Βραζιλίας, που καταψήφισαν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, χώρες που ο κ. Μοτακί ευχαριστεί για την "αντίστασή τους στις πολιτικές πιέσεις άλλων χωρών".

Τις νέες κυρώσεις σχολίασε από τη Συρία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί λέγοντας ότι:
"οι αμερικανικές κυρώσεις είναι μια πολιτική που δεν έχει νόημα και ότι θα έχει πολύ μικρή επίδραση στο Ιράν. Οι αμερικανοί ηγέτες παίρνουν όμηρό τους το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για να αντιπαρατεθούν με την Τεχεράνη ώστε να σταματήσει να υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση".
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: