Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Κυρώσεις FIFA στη Νιγηρία λόγω κυβερνητικής παρέμβασης


Οι πολιτικές ερμηνείες και οι διεθνείς αντιδράσεις μετά την κυβερνητική παρέμβαση στο ποδόσφαιρο, εξαιτίας της κακής εμφάνισης της εθνικής στο Μουντιάλ και των καταγγελιών για διαφθορά στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία.
Αντιμέτωπη με κυρώσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) είναι η Νιγηρία, μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης στα ποδοσφαιρικά θέματα με την απόσυρση όλων των ομάδων της χώρας από διεθνείς διοργανώσεις και τη διάλυση της εγχώριας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Χθες η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανέστειλε τη συμμετοχή όλων των ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας σε διεθνείς διοργανώσεις για τα επόμενα δύο χρόνια και κυβερνητικά στελέχη ζήτησαν από την FIFA να συσταθεί μία προσωρινή επιτροπή στη θέση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νιγηριανής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (NFF).
H κίνηση ακολούθησε την κακή εμφάνιση της ομάδας των «Σούπερ Αετών» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, όπου ολοκλήρωσαν τη φάση των ομίλων χάνοντας από την Αργεντινή και την Εθνική μας και φέρνοντας ισοπαλία με τη Νότια Κορέα.
Η πρώτη συνέπεια της αυτοπαγόρευσης είναι η απόσυρση των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων των γυναικών από τα επικείμενα Παγκόσμια Κύπελλα κάτω των 20 και κάτω των 17 και του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος των ανδρών από την προκριματική φάση του κυπέλλου Εθνών Αφρικής του 2012, η οποία θα αρχίσει το Σεπτέμβριο. Στον πρώτο αγώνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης η Νιγηρία θα αντιμετώπιζε τη Μαδαγασκάρη.
Ο πρόεδρος της Προεδρικής Ειδικής Ομάδας Εργασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, Ροτίμι Αμαέτσι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συνέστησε στην κυβέρνηση να πάρει αυτά τα μέτρα εξαιτίας της «τεράστιας διασπάθισης κονδυλίων που καταγράφηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο».
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις για έλεγχο των δαπανών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και αναδιοργάνωση της ποδοσφαιρικής δομής κατά τη διάρκεια της διετούς «χειμερίας νάρκης», θα έχουν άμεση εφαρμογή.
Από πλευράς της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση, αλλά κορυφαίο στέλεχός της απέδωσε τις κυβερνητικές κινήσεις στην επιθυμία να αποτραπεί η επανεκλογή της εκτελεστικής επιτροπής, με επικεφαλής τον πρόεδρο Σάνι Λούλου, για μία δεύτερη τετραετή θητεία. Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 21 Αυγούστου, αλλά ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Αθλητισμού, Πάτρικ Εκέτζι, διέταξε τη ματαίωση της διαδικασίας.
Ο υπουργός Αθλητισμού της Νιγηρίας, Ιμπαήμ Μπίο, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της FIFA, Γιόζεφ Μπλάτερ, στο Γιοχάνεσμπουργκ και ζήτησε από την FIFA να αναβάλλει τις εκλογές και να καθυστερήσει την καταβολή του ποσού για τη συμμετοχή της Νιγηρίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, επειδή η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας ήταν διεφθαρμένη.
Ο Μπλάτερ απάντησε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να σταματήσει τις εκλογές και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδείξει ότι η Ομοσπονδία είναι διεφθαρμένη.
Στο παρελθόν, πριν από το 2006 που έγινε αποδεκτό το καταστατικό της ομοσπονδίας, η κυβέρνηση της Νιγηρίας είχε παρέμβει στα θέματα του ποδοσφαίρου. Το 1996, ο τότε δικτάτορας, στρατηγός Σάνι Αμπάτσα, σταμάτησε τους «Αετούς» από την υπεράσπιση του τίτλου που είχαν κατακτήσει δύο χρόνια νωρίτερα στο προηγούμενο κύπελλο Εθνών Αφρικής, εξαιτίας μιας πολιτικής αντιδικίας με τον Νέλσον Μαντέλα, τότε πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, η οποία φιλοξενούσε τη διοργάνωση.
Η παγκόσμια ομοσπονδία τιμώρησε τη Νιγηρία με αποκλεισμό από τις δύο επόμενες διοργανώσεις του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, αλλά αργότερα η ποινή μειώθηκε σε μία διοργάνωση, αυτήν του 1998, στην οποία η Νιγηρία δε συμμετείχε.
Το ποδόσφαιρο στη Νιγηρία χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, αλλά τα τελευταία 4 χρόνια η Ομοσπονδία έχει κάνει αξιόλογες προσπάθειες να βρει κονδύλια από ιδιώτες χορηγούς, που πλέον καλύπτουν το μισό των εξόδων της.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: