Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ;


greenpeace-vision-clean-energyΔώδεκα μεγάλοι ευρωπαϊκοί βιομηχανικοί όμιλοι προχώρησαν σήμερα στο Παρίσι στη σύσταση της κοινοπραξίας TransGreen, με στόχο τη μελέτη της βιωσιμότητας δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Αφρική στην Ευρώπη, κάτω από τη Μεσόγειο.

Επικεφαλής της κοινοπραξίας τίθεται η γαλλική εταιρία Electricite de France (EdF) και σε αυτήν συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι επίσης γαλλικοί όμιλοι Areva και Alstom, οι ισπανικοί Abengoa και RED Electrica και η γερμανική Siemens.


Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ηλιακής Ενέργειας της Μεσογείου, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση, μέχρι το 2020, παραγωγικής δυναμικότητας 20 γιγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ηλιακής, στο νότιο και ανατολικό τμήμα της λεκάνης της Μεσογείου. Περί τα 5 γιγαβάτ θα εξάγονται στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, το πρόγραμμα TransGreen λειτουργεί συμπληρωματικά στο πρόγραμμα Desertec, τη γερμανική πρωτοβουλία - στην οποία συμμετέχουν είκοσι εταιρίες μεταξύ των οποίων και η Siemens - το οποίο στοχεύει στην εγκατάσταση, μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, ενός τεράστιου δικτύου ηλιακών και αιολικών πάρκων στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με στόχο την κάλυψη, τελικά, του 15% των αναγκών σε ηλεκτρισμό της Ευρώπης.

«Είναι απολύτως αναγκαίοι αυτοί οι ενεργειακοί αυτοκινητόδρομοι», τόνισε, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συμφωνίας, ο Γάλλος υπουργός Οικολογίας, Ενέργειας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Θαλασσών Ζαν-Λουί Μπορλό, προσθέτοντας ότι αυτό το δίκτυο θα συμβάλει, χάρη στις ευρωπαϊκές τιμές αγοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, την αποδοτικότητα των προγραμμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νότο, ειδικά στη Βόρεια Αφρική.

Στόχος της κοινοπραξίας - η οποία θα διαθέτει, αρχικά, προϋπολογισμό μόλις 2 ή 3 εκατ. ευρώ - είναι να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία του μελετητικού γραφείου μέχρι τα τέλη του 2010, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου των ERDF και RTE, θυγατρικών της Electricite de France, Αντρέ Μερλίν.

Από την πλευρά του ο ειδικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, Ανρί Γκουαϊνό, επεσήμανε ότι η σύσταση της κοινοπραξίας είναι «η καλύτερη απάντηση σε όσους επιδεικνύουν μεγάλο σκεπτικισμό σχετικά με την πρωτοβουλία για την "Ένωση για τη Μεσόγειο».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: