Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Βουλγαρία: Νέα Ενεργειακή Στρατηγική

Οι νέες τεχνολογίες και η ενεργειακή επάρκεια βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας Ενεργειακής Στρατηγικής της Βουλγαρίας (2010 – 2020) που εκπόνησε το υπουργείο οικονομίας, ενέργειας και τουρισμού της χώρας, ενημερώνει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφιας. Το σχέδιο της Στρατηγικής παρουσιάστηκε ήδη στο υπουργικό συμβούλιο και βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Μεταξύ των κυριότερων στόχων της Στρατηγικής περιλαμβάνεται: - η υποστήριξη της χρήσης των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, η μείωση της έντασης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50% μέχρι το 2020, ώστε να αντισταθμιστεί ο σταδιακός παροπλισμός των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που βασίζονται στον άνθρακα, - η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες παραγωγής θερμικής ενέργειας, - η θεσμική υποστήριξη για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου και την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας (επισημαίνεται, εν προκειμένω, ότι, σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου, η πυρηνική ενέργεια θεωρείται φιλική για το περιβάλλον, καθώς δεν προκαλεί επιβλαβείς για το τελευταίο εκπομπές), - η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω, κυρίως, της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας και των αγωγών διανομής του φυσικού αερίου. Γι’ αυτό, επιδιώκεται η δημιουργία αμφίπλευρων συνδέσεων φυσικού αερίου με Ελλάδα, Τουρκία, Σερβία και Ρουμανία.
Όπως τονίζεται στο σχέδιο, βασικός στρατηγικός στόχος είναι ο τομέας της ενέργειας να καταστεί διαφανής, αποτελεσματικός και να αποκτήσει επαγγελματική διοίκηση, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί δυναμικά την επόμενη δεκαετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: