Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Στα χαρακώματα Ισραήλ - Τουρκία

 Παρά την επιθυμία της Ουά-σιγκτον για γεφύρωση των διαφορών και τις μυστικές συναντήσεις, οι δύο χώρες βαδίζουν προς τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων

Παρά την εκπεφρασμένη επιθυμία της Ουάσιγκτον για γεφύρωση των διαφορών, παρά τη μυστική διμερή συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα, Ισραήλ και Τουρκία φαίνεται πως οδηγούνται αναπόφευκτα στη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων, καθώς το Ισραήλ αρνείται να ανταποκριθεί στο τουρκικό αίτημα και να ζητήσει συγνώμη για την πολύνεκρη επιδρομή στον στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα στις 31 Μαΐου.


Χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποίησε σαφέστατα το Ισραήλ για πρώτη φορά με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων για να εισπράξει την αρνητική απάντηση του Ισραηλινού ομολόγου του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να απολογηθούμε. Θεωρούμε πως ισχύει το αντίστροφο»...
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποίησε το Ισραήλ για 
πρώτη φορά με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων για να εισπράξει την 
αρνητική απάντηση του Ισραηλινού ομολόγου του Αβ. Λίμπερμαν
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, προειδοποίησε το Ισραήλ για πρώτη φορά με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων για να εισπράξει την αρνητική απάντηση του Ισραηλινού ομολόγου του Αβ. Λίμπερμαν
«Οι Ισραηλινοί έχουν τρεις επιλογές: είτε να ζητήσουν συγνώμη, είτε να αναγνωρίσουν μια διεθνή αντικειμενική επιτροπή και το πόρισμά της. Διαφορετικά, οι διπλωματικές μας σχέσεις θα διακοπούν», είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ο Νταβούτογλου.
Ωστόσο κυβερνητικός αξιωματούχος μίλησε αργότερα για παρερμηνεία της συγκεκριμένης δήλωσης, εξηγώντας ότι θα είναι δύσκολο ή αδύνατο να αναθερμανθούν οι διμερείς σχέσεις αν το Ισραήλ δεν ανταποκριθεί στα τουρκικά αιτήματα.
Στα χαρακώματα Ισραήλ - Τουρκία
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Νταβούτογλου είχε διατυπώσει το τουρκικό αίτημα και στη μυστική συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον Ισραηλινό υπουργό Εμπορίου και Εργασίας, Μπέντζαμιν Μπεν Ελιέζερ. Η μυστική εκείνη συνάντηση επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια κι από τις δύο κυβερνήσεις ως πρώτη προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών. Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει συγνώμη για την επιχείρηση που είχε θύματα εννιά Τούρκους πολίτες. «Το Ισραήλ δεν θα ζητήσει ποτέ συγνώμη για το ότι υπερασπίστηκε τους κατοίκους του. Οι νεαροί στρατιώτες μας έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, όταν η ζωή τους διατρέχει άμεσο κίνδυνο απέναντι σε μια συμμορία αλητών που προσπαθούσαν να τους λιντσάρουν», εξήγησε ο ανώτατος αξιωματούχος του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Η Τουρκία απέσυρε μετά την ισραηλινή επιδρομή της 31ης Μαΐου τον πρεσβευτή της και ζήτησε από το Ισραήλ να απολογηθεί, να συμφωνήσει με την έρευνα του ΟΗΕ και να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων.
Τι θΈλουν οι ΗΠΑ
Αξονας για τη Μέση Ανατολή
Οι ΗΠΑ θέλουν το Ισραήλ και η Τουρκία -των οποίων η πρωτύτερη φιλία είχε ευνοήσει την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή- να λύσουν τις διαφορές τους. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στην Ουάσιγκτον με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως υπήρξε επαφή της Ουάσιγκτον και με τις δύο χώρες, με το αμερικανικό υπουργείο να επιθυμεί το Ισραήλ να αποδεχθεί την ανεξάρτητη έρευνα του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: