Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Κριτική στη Ρωσία για την κατασκευή βάσεων σε Ν.Οσετία και Αμπχαζία ασκεί η Κλίντον


Στήριξη Ουάσινγκτον στη Γεωργία

Τη στήριξή της στην κυβέρνηση της Γεωργίας εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον από την Τιφλίδα όπου βρίσκεται. Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε την Ρωσία για την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων αποσχισθείσες γεωργιανές επαρχίες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.


Η Χ.Κλίντον τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «σταθερά» την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία το 2008 της ανεξαρτησίας των αποσχιθεισών περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

«Οι ΗΠΑ είναι αμετακίνητες στην αφοσίωσή τους στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας» δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Η Χ.Κλίντον ζήτησε από τη Μόσχα να σεβαστεί τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, υπογραμμίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να υποχωρήσουν στις θέσεις που κατείχαν πριν τη σύγκρουση του Αυγούστου του 2008.

Η Αμερικανίδα υπουργός επεσήμανε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη δημιουργία μόνιμων ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στις δύο αποσχισθείσες περιοχές και υπογράμμισε ότι δεν θα δεχθεί ρωσικές σφαίρες επιρροής.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να προσφέρει και συμβουλές για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει στο θέμα η Γεωργία: «Όσο περισσότερο η δημοκρατία και η οικονομία στη Γεωργία είναι ζωντανές και αποτελεσματικές, τόσο πιο έντονη θα είναι η αντίθεση μεταξύ της Γεωργίας από τη μία πλευρά και της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από την άλλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: