Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

 Διαβεβαιώσεις Όλι Ρεν: "Καμιά ανάγκη αναδιάρθρωσης χρέους"




oli_ren33Τον κομβικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού στην προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο PBS, εμφανιζόμενος βέβαιος ότι η μεταρρύθμιση θα περάσει. Για τη συνεχιζόμενη σεναριολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ρωτήθηκε και ο επίτροπος Ολι Ρεν από τη γερμανική εφημερίδα Χάντελσμπλάτ. "Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνει αναδιάρθρωση χρέους. Η κυβέρνηση στην Αθήνα είναι προσηλωμένη στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της και έχει προβεί σε δομικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συνταξιοδότησης και στην αγορά εργασίας". Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο δημιουργίας μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας για κράτη της ευρωζώνης ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων. Ωστόσο ο Όλι Ρεν επισημαίνει ότι η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού απαιτεί την τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο.
Στο μεταξύ πρόταση για την επιβολή πανευρωπαϊκού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Παρίσι και Βερολίνο, όπως αποκάλυψε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι χώρες της ευρωζώνης αγόρασαν χρόνο για να διαχειριστούν την κρίση του νομίσματος και πρέπει τώρα να προχωρήσουν στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους προκειμένου να διασφαλίσουν το μέλλον του ευρώ, δήλωσε την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ερώτηση για το αν η κρίση της ευρωζώνης έχει περιοριστεί, η κ. Μέρκελ απάντησε ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και το δίχτυ προστασίας για το ευρώ έχουν μετριάσει την άμεση πίεση. "Αγοράσαμε χρόνο για τους εαυτούς μας" ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση RTL, τονίζοντας ότι τα κράτη πρέπει τώρα να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους.
"Αυτή η δουλειά πρέπει τώρα να γίνει για αρκετά χρόνια έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι το ευρώ είναι ασφαλές για μεγάλο διάστημα" πρόσθεσε η καγκελάριο της Γερμανίας.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8

Δεν υπάρχουν σχόλια: