Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Ομπάμα - Νετανιάχου



Με χαμόγελα, χειραψίες, κοινή συνέντευξη τύπου και ούτε κουβέντα για τους εποικισμούς στην Ιερουσαλήμ ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο. Τίποτε δεν θύμιζε το παγερό κλίμα της συνάντησης του περασμένου Μαρτίου εν μέσω της σύντομης διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Θέλοντας να υπογραμμίσει το μήνυμα αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε και πάλι λόγο για αδιάρρηκτο δεσμό της χώρας του με το Ισραήλ και απηύθυνε έκκληση για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό έως τον Σεπτέμβριο. Την προσήλωση του στην ειρήνη επανέλαβε, όπως κάνει σε κάθε παρόμοια συνάντηση, και ο Νετανιάχου υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες έχουν πια ωριμάσει για τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών.

"Πιστεύω ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θέλει ειρήνη" δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους και χαιρέτισε ως σημαντικό βήμα προόδου τη χαλάρωση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επαναληφθούν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων προτού εκπνεύσει τον Σεπτέμβριο το μερικό μορατόριουμ που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην εποικιστική δραστηριότητα.
Και οι δύο ηγέτες αρνήθηκαν ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ πέρασαν από μια ταραγμένη φάση και χαρακτήρισαν απολύτως αβάσιμα τα όσα κατά καιρούς ειπώθηκαν περί ρήξης στις μεταξύ τους σχέσεις.

Ενισχύοντας το κλίμα αυτό, ο Ομπάμα υποσχέθηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα ζητήσει ποτέ από το Ισραήλ να κάνει κινήσεις που θα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του και ταυτόχρονα επισήμανε ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται ότι η "ειδική σχέση" ΗΠΑ και Ισραήλ πέρασε από μια δύσκολη φάση τον περασμένο Μάρτιο όταν η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε την επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ.
Ακολούθησε ψυχρή συνάντηση Ομπάμα - Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο να μην κρύβει τη δυσφορία του προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, αρνούμενος ακόμα και να βγάλουν μαζί φωτογραφίες στον Λευκό Οίκο, ενώ δεν έγινε ούτε μία δήλωση στον Τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: