Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Η Χίλαρι σε... δυο στενά

 ΓΕΩΡΓΙΑ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΥΠΕΞ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΡΙΝΕ... ΚΟΜΨΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Λεπτές ισορροπίες χρειάστηκε να κρατήσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Τιφλίδα, όπου είχε αποστολή να διαβεβαιώσει κυβέρνηση και λαό για την πλήρη υποστήριξη της χώρας της έναντι της Ρωσίας, με την οποία όμως οι ΗΠΑ έχουν εγκαινιάσει νέα περίοδο καλών διμερών σχέσεων.
«Στην υγειά των... εχθρών σας, που είναι και δικοί μας... φίλοι» θα
 μπορούσε να λέει για τους Ρώσους η Χίλαρι Κλίντον στον πρόεδρο της 
Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι (φωτ. Reuters) «Στην υγειά των... εχθρών σας, που είναι και δικοί μας... φίλοι» θα μπορούσε να λέει για τους Ρώσους η Χίλαρι Κλίντον στον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι (φωτ. Reuters) Η Κλίντον αναγνώρισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις
«κατέχουν» εδάφη της Γεωργίας, δηλαδή τη Νότια Οσετία, αλλά απέφυγε να καταδικάσει τη ρωσική κατοχή. Προτίμησε να την επικρίνει. Φρόντισε να διαβεβαιώσει τους συνομιλητές για την «απαρασάλευτη» υποστήριξη της Ουάσιγκτον τόσο στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γεωργίας όσο και στην πορεία της χώρας της προς τη Δύση και κυρίως προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
«Βολές» κατά Ρωσίας
«Συνεχίζουμε να επικρίνουμε τις πράξεις της Ρωσίας που θεωρούμε κακές και η εισβολή και κατοχή της Γεωργίας είναι ψηλά στη λίστα», δήλωσε η αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτό περίμενε να ακούσει και ο πρόεδρος Σαακασβίλι, ο οποίος προκάλεσε τον πόλεμο με τη Ρωσία, όταν διέταξε εισβολή των γεωργιανών δυνάμεων στη Νότια Οσετία, η οποία αποσχίστηκε από τη Γεωργία. Η Κλίντον, εκτός από τις διαβεβαιώσεις, κάλεσε τον Σαακασβίλι να ενισχύσει τη δημοκρατία στη χώρα του. Κατά το πρακτορείο Ρόιτερ, δήλωσε ότι το καλύτερο δέλεαρ για να επιστρέψουν στη Γεωργία η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία, οι οποίες έχουν αποσχιστεί, είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας στη Γεωργία, μέσω ισχυρών πολιτικών και οικονομικών βελτιώσεων.
Λάβρος ο Σαακασβίλι
Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι δεν είχε και πολλά περιθώρια αντιδράσεων. Παραδέχτηκε ότι η «επανεκκίνηση» των αμερικανορωσικών σχέσεων στην αρχή τον ανησύχησε. Είπε όμως ότι ήταν η καλύτερη επιλογή που είχε να κάνει ο Ομπάμα, ότι οι καλές σχέσεις με τη Μόσχα μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σύγχρονη και ανοικτή Ρωσία και ότι τελικώς αυτές οι νέες σχέσεις είναι «καλές και για όλους εμάς γύρω» από τη Ρωσία.
Η Κλίντον δεν θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει σκληρότερο λεξιλόγιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Ομπάμα, στην οποία υπογράμμιζε ότι είναι καταδικασμένες να αποτύχουν οι απόπειρες υπονόμευσης των σχέσεων Ουάσιγκτον-Μόσχας. Η επιστολή εστάλη με αφορμή την εθνική επέτειο των ΗΠΑ (4η Ιουλίου) και έχει σημασία, καθώς έρχεται ενώ δοκιμάζονται οι σχέσεις των δύο χωρών, με αφορμή το σκάνδαλο κατασκοπίας. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: